29 augustus 2009

1/1 Triathlon Almere

Twee maal 1/2 was zaterdag 29 augustus geen één.

Had in de weken ervoor al mijn doelstelling van 10 uur al bijgesteld naar een tijd tussen 10:15 en 10:30. Dat bleek dan ook wel te kloppen. Lees hieronder waarom twee maal een half niet één was.

De dag voor de wedstrijd is altijd gezellig druk. 's Ochtends in Almere-haven het racepack ophalen, fiets- & loopmateriaal inleveren en 's middags nog bij de scholierentriathlon kijken. Tijdens het fietsen naar Almere-haven voelde ik dat de wind een tegenstander van formaat zou gaan worden. Moest me inspannen om mijn stuur recht te houden en ook de golven in het Gooimeer zagen er indrukwekkend uit. 's Avonds begon het ook nog eens te regenen & onweren en dit bleef tot bijna een uur voor de start zo doorgaan. Niet de meest ideale omstandigheden voor een hele triathlon.

Zo gauw het startschot valt denk je daar niet meer aan die omstandigheden en focus je jezelf op de race. De golven zorgde voor een lastige zwemtocht. Na 1:05 kroop ik bij de Pannekoekboot weer aan land.

De wind tijdens het fietsen viel in het begin nog wel mee. Dat zou in de volgende 2 rondes wel anders worden. De wind nam toe tot kracht 5 en met af & toe pittige windstoten. Ik dacht aan het begin van de 3e ronde (na 120 km) dat ik nog wel wat over had. Halverwege de laatste ronde moest ik toch concluderen dat het beste er wel af was. Uiteindelijk deed ik 5:23 over de 180km fietsen.



Ik had 2,5 week voor de wedstrijd wat last van mijn enkel gekregen. Waarschijnlijk een overbelasting door de vele loopkilometers. Ik had daardoor de laatste weken het qua lopen wat rustiger aan gedaan. Begon toch met een goed gevoel aan het lopen en dacht eigenlijk niet eens aan mijn enkel. Helaas voelde ik na zo'n 12km de irritatie weer opkomen. Het uitstapspook ging op mijn schouder zitten. Ik bleef me zelf voorhouden dat ik al die weken niet had getraind om na 14km lopen er mee te stoppen. Aldus jaagde ik het opstapspook weg en ging dus gewoon door. Gelukkig werd de irritatie niet erger en kon ik toch in een gestaag tempo doorlopen. Na 10:47:05 stond ik weer aan de finish. Met die tijd ben ik uiterst tevreden. Dit was namelijk van de afgelopen 5 keer dat ik Almere gedaan heb de allerzwaarste editie.



Volgend jaar sta ik er zeker weer! Volgend jaar wordt zowiezo een uitdagend jaar. Ga dan 2 hele triathlons doen; begin juli de Ironman Oostenrijk en eind augustus de triathlon van Almere (hopelijk dan Ironman Holland).

28 augustus 2009

Is twee maal een half één?

"Is twee maal een half één?" luidt de titel van deze post. Wiskundig gezien is dat een feit, alleen de "triathlon wiskunde" verloopt niet volgens deze wetten. In mijn vorige post meldde ik dat ik hoopte de tijd van Antwerpen maal twee te kunnen doen in Almere. Maar de tijd van een 1/2 triathlon maal twee voor een hele triathlon is geen vanzelfsprekendheid. Ik ga morgen een poging doen om deze wiskundige triathlon wet voor mij te valideren.

Het is inmiddels de dag voor de dag waar het dit jaar allemaal om gaat. De weersvoorspellingen liggen inmiddels vast en laten niet ideale wedstrijd omstandigheden zien, een straffe wind en enkele regenbuien. Heel wat anders dan het zomerweer van de afgelopen weken.
De trainingen zijn allemaal voorspoedig gelopen. Hoewel ik door een wat stroeve enkel in de laatste zware trainingsweek bewust qua lopen iets eerder gas heb terug genomen, sta ik gewoon topfit aan de start. Fitter dan ooit schat ik zo in.

En ja, waarom zou dan twee maal een half niet één zijn? Morgen deze tijd weet ik het...

02 augustus 2009

Ironman 70.3 Antwerpen

Omdat ik vanwege Iris haar verjaardag had afgezien van deelname aan de LD triathlon van Stein was ik op zoek gegaan naar een alternatief. Dat viel best nog wel tegen. In juli worden in Nederland helemaal geen MD (middle distance) triathlons gehouden. Het eerste alternatief was op 2 augustus in Antwerpen. De Marc Herremans classic, ofwel de Ironman 70.3 van Antwerpen. Een wedstrijd over de halve triathlon afstand (1,9-90-21,1).

Ik had Michael Dirkzwager bereid gevonden om mee te doen. Dus zaterdag afgereisd naar Antwerpen. Eerst 's middags het race pack afhalen. Daarna ff een bakkie aan een terrasje ter plekke doen. Het was namelijk toen nog schitterend terras-weer. Dat zou de dag daarop anders zijn... Daarna nog gauw de startlocatie bekijken en daarna op zoek naar het Holiday-Inn waar ik een kamer voor ons geregeld had. Gelukkig lag het Holiday-Inn dicht bij de start- en finish locatie.

Toen we 's ochtends wakker werden en de gordijnen open deden, was de weersvoorspelling uitgekomen. Regen, regen en nog eens regen. Niet echt het favoriete weer van de meeste triathleten.

De start zag er indrukwekkend uit. Bijna 1200 man die in wave starts van start gingen. Ik zat als 42 jarige samen met Michael in de een na laatste startserie. Dat betekende een kwartier starten na de profs. Indrukwekkend was het ook door de helicopter van Sporza die laag boven het zwemparcours vloog voor het live verslag.



Kwart over elf was het onze buurt. Ik was vlot weg en haalde al na een minuut of 8 de eerste van de voorgaande startgroep in. Die hadden namelijk gele badmutsen. De wave start had dus duidelijk als voordeel dat de start tamelijk gesmeerd liep. De laatste paar honderd meter was eigenlijk het drukst. Toen kwam ik in de grote groep van de gele badmutsen terrecht. Vlak voor het uit het water klimmen zag ik Michael weer vlak voor me. Ik had de 1,9 km zwemmen in 28:06 afgelegd. Best wel heel erg snel en dus ga ik er toch wel een klein beetje van uit dat het zwemparcours ietsje te kort was.

Het regende nog steeds toen ik begon aan de 90 kilometer fietsen. Twee woorden over het parcours: saai & gevaarlijk. Saai vanwege het feit dat 80% van de route door het enorme industriegebied ten noorden van Antwerpen liep en gevaarlijk doordat er minstens 15 uiterst hobbelige spoorwegovergangen "bedwongen" moesten worden. Anyway, na 2:30 stond ik weer in T2. Fietsen was dus uitstekend gegaan, 36km/hr gemiddeld met een HFavg van 141. Dat zijn precies de waardes die ik over 4 weken in de hele van Almere wil halen.



Het lopen was 3 rondes door het uiterst sfeervol centrum van Antwerpen. Aan het eind van het fietsen begon het gelukkig ook weer droog te worden en begon zo af en toe zo waar de zon ook nog eens te schijnen.
Ook voor het lopen had ik besloten dat dit in Almere tempo moest gebeuren. Dus HF rond de 145. Dat lukte prima en aldus liep ik 1:51 op de 21km. Mijn eindtijd was 4:57. Dit zou dus in Almere x2 moeten zijn. Dat levert dan een tijd van onder de 10:00 uur op. Alleen leert de ervaring dat een hele niet twee maal een halve is... Dus ondanks de lage HFavg ben ik er nog niet helemaal zeker van.



Michael oversteeg zich vandaag, en stond 17 minuten na mij aan de finish in een tijd van 5:14. Prima prestatie!!!



Volgende wedstrijd is dus over 4 weken de hele triathlon van Almere. Intussen is mijn vacantie begonnen en ben ik begonnen met de laatste puntjes op de "i" ,qua training, aan het zetten.

Wedstrijden/Evenementen 2013

  • 21-04-2013 40km Tijdrit ATC
  • 02-06-2013 MD Triathlon Nieuwkoop
  • 22-06-2013 1/3 Triathlon Oud-Gastel
  • 06-07-2013 NK MD Triathlon Didam
  • 04-08-2013 MD Triathlon Eupen
  • 24-08-2013 1/4 Triathlon Anna Paulowna
  • 14-09-2013 NK 1/1 Triathlon Challenge Almere
Powered By Blogger